Lagligt att byta till dubbdäck från och med 1 oktober. Foto: SVT

Dags för dubbdäck – om du vill

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag är det tillåtet att använda dubbdäck på bilen. Men lagen kräver vinterdäck först om två månader.

Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet att ha dubbdäck på bilen, om det är vinterväglag. Enligt polisen räknas det som vinterväglag när det är snö, modd, frost eller is på någon del av vägbanan, inklusive väggrenen. När medeltemperaturen är nere i fem plusgrader brukar man säga att det är läge att byta bildäck.

Att byta till vinterdäck av något slag- dubbdäck eller friktionsdäck är vanligast, är det inte lag på före 1 december. Men om vinterväglag uppstår, så är du skyldig att ha koll på att din bil har däck ämnade för vädret.

Undantag

För att minska utsläpp från bilarna är det dock förbjudet att använda dubbdäck året runt på vissa platser. I Uppsala till exempel gäller förbudet Kungsgatan och Vaksalagatan. Bryter du mot den här regeln riskerar du att få böta 1.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.