Foto: TT

Dags för högskoleprovet – men allt färre väljer att göra det

Publicerad

Under söndagen samlas ungdomar och vuxna för att skriva högskoleprovet, men i år så är det allt fler som väljer att inte skriva provet.

Högskoleprovet är ett alternativ för den som ska söka sig in till universitet och högskolor. Provet skrivs två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten, men inför höstens prov så är deltagandet lägre än tidigare. Tusentals personer väljer att inte göra provet, om man jämför med hösten 2017.

– Vi är inne i en högkonjuktur och det är ganska lätt att få jobb. Därför väljer många att jobba istället för att fortsätta med studier efter gymnasiet, säger Miriam Mannbro, kommunikatör på Universitets- och högskolerådet.

Tusentals väljer att inte göra provet

I Uppsala län minskar antalet skrivande med nästan åtta procent jämfört med hösten 2017, men på riksnivå är den siffran ännu högre.

– Sen förra året har det minskat med 11,6 procent, vilket är 6457 personer färre, säger Miriam Mannbro. 

Nytt för i år är att provet skrivs på en söndag. Tidigare skrevs det under lördagar, men efter ett beslut från diskrimineringsombudsmannen har man ändrat till söndagen.

– Det finns grupper som inte har möjligheter att delta på lördagar, exempelvis vissa kristna samfund, så därför valde vi att ändra dag så att alla har möjlighet att skriva högskoleprovet, säger Miriam Mannbro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.