Foto: SVT/TT

Ida från Skutskär är trött på arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

I Älvkarleby är mer än var tionde person arbetslös. ”Jag har sökt 100 jobb på ett år”, säger 20-åriga Ida Benevides.

Uppsala län hade i april lägst arbetslöshet i landet, enligt Arbetsförmedlingens statistik. 5,3 procent av invånarna i ålder 16-64 år var då utan jobb. Men inom länet är skillnaderna stora. Medan Knivsta har drygt 2 procents arbetslöshet råder en annan verklighet i Älvkarleby kommun där siffran är drygt 10 procent.

Sökt 100 jobb

Ida Benevides är 20 år gammal och pluggade språkkurs i Sydkorea direkt efter studenten 2014. Sedan i höstas har hon varit inskriven på Arbetsförmedlingen i Skutskär. Under den perioden har hon sökt till ett hundratal tjänster, varav fem ledde till intervju.

– Vissa perioder har jag tappat energi och självkänsla när jag fått nej. Sen har jag gått runt ovetandes de flesta gånger eftersom att företag jag sökt till inte hör av sig alls, säger 20-åringen.

LÄS MER: Arbetsförmedlingen lägger ner flera kontor

Enligt Ida Benevides är det ovanligt att framförallt mindre företag har bekräftat till Ida hur hon ligger till i rekryteringsprocessen, och ofta har hon inte ens fått bekräftat av arbetsgivare att de har mottagit hennes ansökan.

– Det här är mycket tråkigt att höra. Vi försöker att mana arbetsgivare att ge återkoppling, säger Cecilia Palm, sektionschef för Arbetsförmedlingen i norra Uppland.

Praktikplats

Under våren har Ida Benevides gjort praktik på ett turistcenter i Älvkarleby. Hennes föräldrar försöker mana henne att söka vidare trots att hon inte fått ett jobb hittills.

– Men det är inte alla som har någon som stöttar, så jag önskar att Arbetsförmedlingen kunde stötta mer, säger hon.

I sommar kommer 20-åringen att plugga, för att i höst skriva in sig igen till Arbetsförmedlingen.

– Jag försöker avsätta en dag i veckan till att söka jobb, och leta resten av veckan. Annars är det lätt att skjuta upp saker, säger Ida Benevides.

Arbetslösheten i Uppsala län april 2016

  • Totalt: 5,3 procent
  • Håbo: 3,7 procent
  • Älvkarleby: 10,9 procent
  • Knivsta: 2,3 procent
  • Heby: 5,6 procent
  • Tierp: 9,1 procent
  • Uppsala: 5,2 procent
  • Enköping: 5,5 procent

Siffrorna rör den registerbara arbetskraften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.