Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jenny Sävenhed, chef för VA-nätet, mer om varför rören måste bytas ut. Foto: SVT

Dåliga rör kostar Uppsala kommun 90 miljoner per år

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året uppstod cirka en läcka i veckan på huvudledningnätet för vatten- och avlopp i Uppsala kommun. Oförutsedda läckor kan ske när som helst samtidigt som kommunen ständigt bevakar ledningarna. Och de kommande åren ska fem-tio mil rör bytas ut.

Så sent som för två veckor sedan sprang en gammal vattenledning läck i centrala Uppsala och orsakade att en väg fick stängas av.

Och den läckan är bara en i mängden – för Uppsala kommuns VA-nät drabbades av närmare en läcka i veckan 2021. Enligt Jenny Sävenhed, chef för VA-nätet i Uppsala kommun ligger antalet läckor på medel per kilometer i förhållande till andra kommuner.

Förnyelse av nätet

Under de kommande tio åren kommer fem-tio mil att bytas ut årligen, för omkring 80-90 miljoner kronor per år. Något som bland annat beror på att ledningarna är gamla och bör bytas ut, men också på att läckor uppstår av andra skäl.

– Vi har god kännedom om vårt nät, en långsiktig plan, och vi håller en förnyelsetakt som ligger i linje med det vi ser, säger Jenny Sävenhed, som också pekar på statistik om att antalet läckor har minskat de senaste åren.

Olika livstid på rören

Det löper totalt 180 mil ledning under mark i Uppsala kommun, och några av de äldsta ledningarna är från 1920-talet. Dessa har en livslängd på cirka 80 år, medan de nya har en livslängd på 100 år.

I framtiden kommer takten på att byta ut ledningarna öka, eftersom det lades ner mer ledningar på 60-talet som framöver måste bytas.

Se mer i klippet om ledningarna under jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.