Rast vid Fastbo för vandrarna på Dalkarlsvägen. Foto: Jan-Olof Montelius

Dalmasarna har nått Uppsala län

Publicerad

På tisdagen nådde minnesmarschen Enköping. Föreningen berättar om hur människor från Dalarna brukade vandra söderut.

Under andra halvan av 1800-talet nådde dalfolkets arbetsvandringar sin höjdpunkt. Många begav sig varje år av till Stockholm för så kallat herrarbete, då man arbetade hos herrskap. Trots namnet så var det både män och kvinnor som gjorde detta.

– Syftet från början med marschen var att komma ihåg hur folk gick och slet för brödfödan, men många av de som vandrar i dag ser det också som en prestation, säger Jan-Olof Montelius, ordförande i föreningen Dalkarlsvägen.

Historiskt fanns inte bara en väg ner till huvudstaden utan ett system av stigar och vägar. Det varma majvädret har lett till flertalet skavanker för de inblandade. Under tisdagen startade 68 personer.

– Flera har hoppat av, men vi har ju funktionärer som kan fylla på vatten. Det är lättare att få skavsår i värmen men jag tycker att vi är vid god vigör ändå, säger Jan-Olof Montelius.

Under onsdagen kommer sällskapet att fortsätta vandra i Enköping, efter övernattning på Altuna bygdegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.