Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dan Eriksson berätta om när han blev skjuten av en jaktkollega. Foto: Ellen Pan/SVT

Dan Eriksson sköts i samband med älgjakt

Uppdaterad
Publicerad

Under en älgjakt 2017 sköts Dan Eriksson i ljumsken av en jaktkollega som misstog honom för ett vildsvin. Skottet blev ett 15 centimeter stort sår och jaktkollegan dömdes sedan för grovt vållande till kroppsskada.

Den 8 oktober startar älgjakten i länet. En av jägarna som ser fram emot att ge sig ut är Dan Eriksson, som trots att han för fyra år sedan blev skjuten i ljumsken under älgjakt, väljer att ge sig ut.

– Första tiden var det jobbigt med ljudet av skott, men jag försöker se det positivt. Jag hade änglavakt, säger Dan Eriksson.

Hör Dan Eriksson berätta om när han blev skjuten av en jaktkollega.

  • Pågår mellan 8 oktober 2021-31 januari 2022
  • Länsstyrelsen fattar slutgiltigt beslut om tilldelning över hur många älgar som får fällas under ett jaktår, så kallad licens. Vanligtvis drygt 2000 i Uppsala län.
  • Tilldelningen ska grundas på uppgifter om tilldelning från älgförvaltningsplanen.
  • Första tilldelningen inom ett licensområde är alltid en årskalv. Länsstyrelsen får i sitt beslut ange vilken könsfördelning de vuxna djuren ska ha.
  • En årskalv får alltid fällas i stället för ett vuxet djur.
  • 500 kronor för vuxen älg, 100 kronor för kalv.
  • Jagas från och med en timme före solens uppgång fram till och med en timme efter solens nedgång. Under timmen efter solens nedgång får dock jakten endast bedrivas
    som smyg- eller vaktjakt.

Källa: Länsstyrelsen och Svenska Jägareförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.