Dannemora satsar på fossilfri brytning: ”Vi kan bli den grönaste gruvan”

Publicerad

Med en helt elektrifierad drift och vätgasdrivet tåg menar företaget Grangex att Dannemora kommer att bli den grönaste gruvan inom järnmalmsbrytningen.

– Det är nästan otäckt bra tajming, säger vd Christer Lindqvist och syftar dels på klimatomställningen, dels på kriget i Ukraina.

– Det är en omfattande transformering av Dannemora till att bli väldigt relevant i den gröna omställningen, säger Christer Lindqvist som är vd för det bolag som nu satsar på nytt i den uppländska gruvan.

Han menar att den enda biten som inte går att få fossilfri är sprängningen.

Hög kvalitet på järnmalmen

Förutom den fossilfria driften kommer man också kunna producera en järnmalm av mycket högre kvalitet än den som tidigare brutits i gruvan, menar företaget.

– Vi vet att vi kommer kunna producera den bästa kvaliteten i världen, 68 procent, säger Christer Lindqvist och tillägger att de kommer att rikta in sig på den europeiska marknaden.

Nytt anrikningsverk

För detta krävs en investering på 1,2 miljarder i ett nytt anrikningsverk som ska byggas i en ny hall vid gruvan.

– Det kommer inte att märkas så mycket när vi kommer igång igen på grund av de slutna system vi har i produktionen här.

Gruvdriften i Dannemora har lagts ner två gånger de senaste 30 åren, först 1992 och sedan 2015.

Vad är det som gör att ni kommer att lyckas den här gången då?

– Den höga kvaliteten på produkten med den stora efterfrågan som finns. Och så är det en helt modern gruva som vi inte behöver göra så mycket med, säger Christer Lindqvist.

Bolaget befinner sig nu i tillståndsprocessen och beräknar att de ska kunna vara i drift i början av 2025.

I videon ovan hör du mer om varför vd Christer Lindqvist och platschef Stig Johansson är säkra på att gruvbrytningen kommer att fungera den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.