Provtagning, coronaviruset. Foto: Pontus Stark/svt

Därför fortsätter smittspridningen ligga högt – trots ledigheterna

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid verkar ha planat ut – men inte minskat. Hur kan det komma sig när många hållit sig hemma från jobb och skola senaste tiden?

– Jag tror att vi kan se en puckel, en viss ökning nu närmast, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för provtagningsenheten vid Region Uppsala.

– Men jag tror också att de restriktioner som finns nu kommer att dämpa det väldigt bra.

Coronaviruset i Uppsala

Smittspårningen visar att andelen som tror sig ha smittats på privata tillställningar fyrdubblades under julhelgen jämfört med veckorna innan. Fyra av tio uppger att de tror de kan ha smittats så i den senaste sammanställningen som gäller vecka 52.

– Det här innebär att smittan kan ha spridits till kretsar där den inte fanns tidigare – och det får vi se först nu under nästa vecka kanske.

”För sent och för lite”

De kraftfullare restriktionerna trädde ju i kraft före jul och häromdagen den nya pandemilagen.

Men det är ändå för sent och för lite anser Mats Martinell – för att med den omfattande spridning vi har i dag i länet ska kunna tryckas ner. Han är även forskare i projektet Crush covid där Regionen samarbetar med Uppsala universitet i att kartlägga  smittspridningen.

– Jag tror det kan behövas ytterligare åtgärder. Hade dessa åtgärder däremot satts in i oktober hade vi haft en lägre smittspridning i dag, säger Mats Martinell.

Se Mats Martinell förklara det så kallade ”R-talets” betydelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet