Foto: TT/SVT

Därför luktar blixtoväder

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen drog ett omfattande blixtoväder in över Uppland. Enligt Sven Israelsson, professor emeritus emer. i meteorologi vid Uppsala universitet, är det inte ovanligt att man då kan känna lukten av gaser som bildas.

Uppemot 50 urladdningar [blixtar red. anm.] skedde under tisdagsmorgonen över Uppland i koppling till det oväder som drog in över landsskapet.

Ovädret var efterdyningarna av orkanen Ophelia som under måndagen slog hårt mot de brittiska öarna.

Kväveföreningar

Sven Israelsson är professor emeritus emer. i meteorologi vid Uppsala universitet och enligt honom är det inte ovanligt att gaser bildas vid åska och blixtar.

– Det handlar om kväveföreningar som bildas av det som finns i luften sen tidigare. Blixtar är ju mellan 10-100.000 grader – som en svetslåga kan man säga – och den värmen binder samman saker så att det bildas gaser, säger han.

Vad för gaser?

– Kväveföreningar generellt, men bland annat ozon.

Enligt Israelsson är det naturligt att man som person eventuellt kan känna på en annorlunda lukt i luften vid åskoväder.

– Gasen binds till till exempel vattendroppar och så och faller ner till marken. Sen så ligger den kvar i luften, så det är inte omöjligt att man kan känna något som luktar. Annars blåser mycket bort ganska snabbt.

Gaser och oväder

Generellt dock menar Israelsson att luften känns fräschare.

– Det handlar om att luften rörs om så mycket när det åskar och blixtrar. Det kan kännas friskt.

Men att känna av gasen efter ett oväder, det är inte orimligt?

– Ja, om det är mycket kan man nog det. Annars måste man nog väldigt nära urladdningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.