Tusentals personer samlade i Carolinabacken på sista april. Foto: SVT

Därför utklassar Uppsala Stockholms valborgsfirande

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Sista april i Uppsala är en folkfest vi längtar efter. Och som vi behöver. Vi lever i mörka tider, med våld och död både här hemma och i vårt europeiska närområde. Sista april är en motsats, ett sätt för oss att stå upp för vår gemenskap, för våra fina traditioner och för en ljusnande framtid. Ta chansen du också och kom ut och fira med oss.

Magnus Nildén

Redaktionschef och ansvarig utgivare, SVT Nyheter Uppsala

Som stockholmare kan jag bara konstatera att huvudstaden inte kan jämföra sig med Uppsala den här dagen. I huvudstaden tänds visserligen stämningsfulla brasor och ibland finns det en kör. Men här är det på en helt annan nivå, mycket större och viktigare. Det är folkfest i Uppsala, där åsiktsskillnader kan läggas åt sidan för en dag och där människor kan fira tillsammans, ung som gammal.

Den som aldrig stått i Carolinabacken och känt stämningen vid mösspåtagningen eller upplevt publikens glädje då de ser ekipagen kapsejsa i Fyrisån har några vackra saker ogjorda i livet. Ändå skulle jag vilja påstå att det kanske finaste finns i trängseln och folkvimlet: småpratet och varma leenden från okända, ofta annars en bristvara i vår vardag. Det ska vi vara rädda om.

Valborg i Uppsala 2024

Vi på SVT Uppsala ska göra vårt bästa för att höja temperaturen inför sista april, och vi börjar redan i dag. Följ vår rapportering fram till årets viktigaste dag i Uppsala. Ni får guider och tips, exklusiva nyheter, allt inför forsränningen som vi sänder live och de andra stora hållpunkterna, och självklart hänga med studenter inför den stora dagen. Hela vårt innehåll hittar du på vår sajt eller i SVT:s nyhetsapp där du kan förhandsvälja lokala nyheter från SVT Uppsala.

Dina tankar är viktiga för oss, och vi vill gärna veta vad du tycker. Vad vill du att vi berättar om? Tipsa oss, eller möt oss direkt och prata med oss i vårt tält i Ekonomikumparken där vi finns hela dagen sista april. Hoppas vi ses då och trevlig valborg!

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Valborg i Uppsala 2024

Mer i ämnet