Foto: TT

Datainspektionen granskar Region Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen granskar Region Uppsala efter att det blivit känt att Akademiska sjukhuset skickat okrypterad information om patienter till andra länder. Dagens Nyheter rapporterar att det kan röra sig om upp till 10 000 utländska medborgare som fått sina sekretessbelagda uppgifter skickade över nätet utan skydd.

Varje år tar Akademiska sjukhuset emot patienter från drygt 45 länder. Anne Nilsson är chefsjurist vid Region Uppsala och hon säger till Dagens Nyheter att det finns regler om att inte skicka journaler över öppna nät, men att vid tillfället som detta skedde så fanns det ingen funktion för att kryptera mejlen. Det ska nu vara infört.

Datainspektionen kommer nu att undersöka vilket stöd man haft för att skicka patientuppgifter okrypterat. Myndigheten kräver även svar från Region Uppsala om huruvida de gör systematiska och återkommande kontroller kring obehörigas möjlighet att komma åt personuppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer