Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Emma Watz hur blodbristen kunde uppstå. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Teknikhaveri ledde till blodbrist på Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

En programuppdatering ledde till att blodgivare slutade kallas till Akademiska – och sjukhuset fick så pass allvarlig blodbrist att man behövde söka hjälp hos blodcentraler på andra sjukhus.

Nu är händelsen anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

I februari förra året började Blodcentralen på Akademiska sjukhuset använda ett nytt datorprogram, som bland annat skulle skicka ut kallelser till blodgivare.

Direkt uppdagades svårigheter med systemets prestanda och framåt sommaren insåg man att många blodgivare inte fått någon kallelse – trots att dessa skickats enligt rutinen.

Anmäls till IVO

”Mycket få blodgivare kom och blodlagernivåerna sjönk så att vi fick ta hjälp av andra blodcentraler för att försäkra tillräckligt blodlager på sjukhuset”, står det i IVO-anmälan.

– Det var onormalt. Blodgivarna var förvånande, men fantastiskt tålmodiga, säger Emma Watz, överläkare och sektionschef på klinisk immunologi och transfusions­medicin på Akademiska.

Först i oktober, åtta månader efter att datorprogrammet togs i bruk, kom Akademiska fram till att datorerna var boven i dramat – att de var för klena för det nya programmet.

I klippet ovan berättar Emma Watz mer om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.