Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jobbet som vräkningsförebyggare kan bli känslosamt när det handlar om barnfamiljer, berättar Kristina Lindblad och Elin Ohlsson. Foto: Ellen Pan

De är ”vräkningsförebyggare” – knackar på hos utsatta Uppsalabor

Uppdaterad
Publicerad

Antalet Uppsalabor som hotas av vräkning har ökat drastiskt under pandemin. Därför har kommunen tillsatt ännu fler ”vräkningsförebyggare”, som ska hjälpa människor innan det är för sent.

– När det är barnfamiljer är det jättejobbigt, där försöker vi så långt det går. Men ibland går det inte där heller, berättar Elin Ohlsson.

Vräkningsförebyggarna började som ett projekt för några år sedan och har nyligen ökat från två personer till fyra. Det efter att man sett en ökning av vräkningar i kommunen.

Tidigare fick kommunen in ungefär 100 underrättelser från hyresvärdar och bostadsrättsföreningar per månad – nu kommer det upp till 150 underrättelser per månad. Bland annat har störningsärenden blivit vanligare.

– Hyresvärdarna tror att det beror på att folk under pandemin har varit hemma mer och hör sina grannar mer, säger Elin Ohlsson, vräkningsförebyggare.

Är det värt att lägga ännu mer pengar på det här när det gäller personer som själva försatt sig i den här situationen?

Ja, absolut. För det handlar ju också om fall där det riskerar att drabba barn, säger Christina Lindblad, specialisthandläggare på kommunens boendeenhet.

I klippet visar Vräkningsförebyggarna hur deras arbete går till.

2021: 1360

2020: 1407

2019: 1001

2018: 864

2017: 949

Källa: Uppsala kommuns boendeenhet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet