Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paret Kani Lind och Manuel Kohout bor nära en av de planerade kraftnätsdragningarna – se hur det kan komma att se ut i klippet. Foto: Pontus Stark

De kan få stor kraftledning nära huset i Enköping: ”Förstör miljön”

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Fjärdhundraland i Enköpings kommun är upprörda. Anledningen är den planerade linjedragningen av en kraftledning med upp till 45 meter höga stolpar.

– Det förstör miljön, säger Tomas Brickman, en av dem som påverkas.

Det är Svenska kraftnät som planerar att dra en fyra och en halv mil lång ledning mellan Munga i Västmanland och Hamra i Uppsala län.

– Vi har ett stamnät som byggdes på 1940-talet. Vi behöver ställa om inför framtiden och det här är en del av ett större investeringspaket, säger Johan Ulleryd, programledare för Svenska kraftnäts NordSyd-projekt.

Bostad i Uppsala län

I mars fick boende i berörda områden hem ett brev hem där planerna tillkännagavs. Runt 400 personer har engagerat sig för att ändra planerna.

– Jag tycker att man inte bevarar det vackra landskapet som är här. Fjärdhundraland med alla miljö- och kulturvärden borde man försöka bevara, säger Johan Eriksson, som äger en av gårdarna i närheten av den planerade kraftledningsdragningen.

Kraftledningsstolparna blir mellan 25 och 45 meter höga.

Vill se kabellösning  

Motståndet går under namnet ”Gräv ner” – och syftar till att man i stället ska lägga kabeln i marken.

– Det är ett bättre och modernare alternativ, säger Tomas Brickman.

– Luftledningar är en mer driftsäker lösning och därför har vi valt den, säger Johan Ulleryd vid Svenska kraftnät.

Byggstarten är planerad till 2026.

– Ett av de viktigaste uppdragen vi har är att lyssna på vad olika intressenter har att säga. Det är därför vi har en samrådsprocess och det är där vi är just nu, säger Johan Ulleryd.

Oro för hälsa

Ett annat orosmoln som lyfts upp bland boende är den eventuella hälsorisk det innebär att bo i närheten av en kraftledning. Detta då det finns en vetenskapligt grundad misstanke om en förhöjd risk för barnleukemi, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Vi har små barn och det är klart att vi är rädda för vilka hälsorisker som är involverade, säger Manuel Kohout som bor, tillsammans med sin sambo, i en gård de köpte för bara fyra månader sedan.

– Vi är medvetna om att det finns sådana diskussioner även om det inte är styrkt än. Därför har vi en försiktighetsprincip och tar med det i åtanke när det gäller till exempel avstånd till bostadshus, säger Johan Ulleryd.

I klippet: Här planeras den nya kraftledningen att dras.

Är det en hälsorisk att bo eller vistas nära en kraftledning?

  • Det finns inga vetenskapligt säkerställda hälsorisker med elektromagnetiska fält om gällande referensvärden respekteras.
  • Det finns dock en vetenskapligt grundad misstanke om förhöjd risk för barnleukemi för barn som exponeras varaktigt för lågfrekventa magnetfält. Sambandet är dock för svagt för att med säkerhet påvisa ett orsakssamband.
  • Det har inte heller gått att finna något robust stöd från djur- eller cellstudier för ett samband. Världshälsoorganisationens cancerforskningsgrupp, International Agency for Research on Cancer (IARC), har därför klassat lågfrekventa magnetfält som ”möjligen cancerframkallande.”
  • Med anledning av detta rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten kommuner och kraftledningsbolag att begränsa exponeringen av lågfrekventa magnetfält från bland annat kraftledningar och transformatorstationer så långt som är möjligt och rimligt genom att inte placera dem nära bostäder eller där barn vistas varaktigt.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet