När politikerna samlas för kommunfullmäktige passar Tillsammansgrupperna på att visa sitt missnöje mot flyktingpolitiken. (Bild från tidigare manifestation.) Foto: Tillsammans för Uppsala

De manifesterar mot flyktingpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Under kommande kommunfullmäktigemöten i Knivsta, Uppsala och Tierp kommer manifestationer mot regeringens flyktingpolitik att ordnas. ”Vi ser hur de nya reglerna påverkar Uppsalabor, många ungdomar är jätteoroliga”, säger Lucinda Andersson från Tillsammans för Uppsala.

Tillsammansgrupper finns på ett 40-tal platser i landet och har som syfte att få människor att mötas i sina lokalsamhällen.

– Vi ordnar bland annat tillsammanscaféer där människor träffas och hjälps åt med saker, som läxor eller körkortsteori, berättar Lucinda Andersson som är aktiv i den antirasistiska gruppen Tillsammans för Uppsala.

Hon berättar att flera av dem som är aktiva i rörelsen och människor de möter berörs av de nya flyktinglagarna.

– Regeringen har gjort familjeåterförening svårare och vi har många ensamkommande ungdomar som är väldigt oroliga över det nya avtalet med Afghanistan som gör att de kan skickas tillbaka.

Läs mer: Ny praxis innebär att ungdomar kan skickas tillbaka när de fyller 18 år

Lucinda Andersson från Tillsammans för Uppsala är orolig över vad hon beskriver som en inhuman flyktingpolitik.

Lokala politiker har ett ansvar

I samband med kommunfullmäktigemöten i Knivsta, Uppsala och Tierp, kommer de att ordna manifestationer för att protestera mot vad de beskriver som en inhuman flyktingpolitik.

– Våra lokala politiker kan inte riva upp de här besluten, men de kan trycka på sina riksdagsgrupper och partiledningar att verka i en annan riktning än de valt nu.

Trots att flyktingpolitiken bestäms på nationell nivå menar Lucinda Andersson att länets politiker har en skyldighet att agera.

– Vi vill att man tar ansvar för tryggheten för alla som bor i Uppsala län, att man ser till att alla invånare bor här på lika villkor.

Ministerns svar

I en intervju i SVT:s program Agenda förklarar migrationsministern Morgan Johansson att han har förståelse för att Mirgationsverkets skärpta praxis gällande utvisningar till Afghanistan skapar oro.

– Det ofta väldigt svåra beslut att fatta för både Migrationsverket och Migrationsdomstolen, säger ministern som samtidigt slår fast att Sverige inte kan ta ansvar för hela mellanösterns tonårspojkar.

Läs mer: Här hittar du hela intervjun med Morgan Johansson (S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer