Syskonen Philip och Louise Folkunger tillsammans med vännen Emilie Des Rosiers. Foto: Privat

De mötte delfin vid Gräsö: ”Helt sjuk upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen fick fyra vänner vara med om en speciell djurupplevelse öster om Gräsö vid Upplandskusten. På håll såg de två båtar som cirkulerade i viken. När de närmade sig såg de något stort i vattnet.

– Vi tänkte ”vad i helsike, en delfin i viken!”, säger Philip Folkunger.

Syskonen Philip och Louise Folkunger skulle skjutsa hem kusinen Ludvig Jönzén med båt när de såg de cirkulerande båtarna i viken. Med på färden var även vännen Emilie Des Rosiers.

Först trodde de att de två båtarna i viken hade lagt nät. Men när de åkte förbi såg de den stora varelsen i vattnet.

– Någon i båten sa ”vänta det är ju en delfin”. Vi puttrade närmare och det var helt sjukt. Den kom verkligen emot oss och visade upp sig. Vi tänkte vad i helsike, en delfin i viken!

Delfinen visade upp sig

Philip Folkunger, som vindsurfat på samma plats tidigare under dagen, säger att han fick en chock.

– Det var en chock att tänka att den var i samma vatten som man badar i varje dag, instämmer Louise Folkunger.

– Vi följde efter den i kanske en halvtimme, den hade inte bråttom överhuvudtaget utan visade verkligen upp sig, säger Philip Folkunger.

Till slut började delfinen simma ut mot öppet hav.

– Då tänkte vi att den ville vara ifred. Det var verkligen en sjuk upplevelse. Jag har sett delfiner i Kenya tidigare men det här var häftigare. Det var verkligen oväntat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.