Ungdomscoachen Anna Erlingsson har arbetat i 18 månader med gymnasieungdomar i Håbo kommun. Foto: SVT/TT

De stöttar ”avhoppare” från gymnasiet

Publicerad

I det kommunöverskridande projektet #jagmed görs en insats för att stötta ungdomar som har hoppat av sin gymnasieutbildning eller som funderar på att lämna skolan. Efter 18 månader märks skillnader i Håbo kommun, enligt ungdomscoachen Anna Erlingsson.

– I dag har vi en bättre kunskap för att fånga upp de som är på väg att hoppa av.

Hösten 2015 startades projektet #jagmed där Uppsala län är en av fem deltagande regioner. Det EU-finansierade projektet ska hindra ungdomar att hoppa av gymnasiet och stötta de som redan har avbrutit sin utbildning.

I Håbo kommun finns två delprojekt: Återtåget och Arbetsmarknadskunskap. Anna Erlingsson arbetar som ungdomscoach i Återtåget. Efter 18 månader ser hon positivt på utvecklingen med det kommunala aktivitetsansvaret.

Etablera kontakt och göra en plan

– Förut tog det längre tid innan vi kom i kontakt med de ungdomar som redan hade skrivits ur skolan. I dag har vi en bättre kunskap om var ungdomarna är och ser att vi kan fånga upp de som är på väg att hoppa av, säger ungdomscoachen.

Hon arbetar tillsammans med en kollega aktivt med cirka 50 ungdomar. Först och främst handlar arbetet om att etablera en kontakt med ungdomar.

– Vi försöker få till ett individuellt möte med ungdomen och föräldrarna. Vi undersöker vilka bitar som inte har fungerat och vilken hjälp de kan tänkas behöva, säger Anna Erlingsson.

Ett 20-tal personer befinner sig efter kontakt med projektet ute på praktik.

Fyra av tio utan gymnasieutbildning

I december förra året var 1.667 personer mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa eller med i program med aktivitetsstöd i Uppsala län. Av dessa hade fyra av tio personer ingen gymnasieutbildning. Hälften av dessa var utrikes födda. 166 av de utrikes födda ingår i det så kallade etableringsuppdraget som syftar till att personer som är nya i Sverige snabbt ska komma i arbete eller utbildning.

Studie- och yrkesvägledaren Malou Eronen arbetar i Heby kommun och ser att det finns många anledningar till avhopp.

– Oftast kan det vara att det inte blev som man hade tänkt sig. Men att slutföra en gymnasieutbildning är av vikt för att det kommer bli lättare på arbetsmarknaden sen.

I Håbo kommun kommer projektet att avslutas i augusti. Efter det hoppas Anna Erlingsson att arbetssättet blir en del av den ordinarie verksamheten.

– Att ha hoppat kan också bero på att man inte vet man ska bli när man blir stor. Då kan vi hjälpa dels med motiverande samtal eller att ordna en praktikplats.

Utöver Håbo kommun finns projektet i Enköping, Knivsta, Uppsala, Älvkarleby och Östhammar.

Andel arbetslösa i åldern 18-24 utan gymnasieutbildning, per kommun

Uppsala: 38 procent

Enköping: 35 procent

Heby: 36 procent

Håbo: 36 procent

Knivsta: 34 procent

Tierp: 40 procent

Älvkarleby: 40 procent

Östhammar: 38 procent

Källa: Arbetsförmedlingens månadsstatistik, december 2016

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.