Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta mer om hur det går till när mutationer hittas. Foto: SVT

Här hittas det muterade viruset – rekordsnabbt

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny metod kan regionerna få svar på vilka som har ett muterat virus inom ett dygn. Förhoppningen är att det ska bryta smittkedjor och bromsa den tredje vågen. SVT har besökt labbet som hanterar mer än hälften av Uppsalas prover.

ABC Labs i Stockholm tar emot 100 000 prover i veckan. De flesta anländer med lastbilstransport på nätterna.

65 personer jobbar i tre skift dygnet runt för att analysera prover från elva av landets regioner.

Labbet har nu börjat analysera proverna på ett nytt sätt, som kan ge svar på vilken mutation det rör sig om inom 24 timmar.

Processen går förenklat ut på att man ställer frågor till viruset.

De olika mutationerna, den brittiska, skandinaviska och sydafrikanska, har många gemensamma variationer men kombinationen av varianter är unik hos de olika typerna.

– Om vi då ser att det här viruset svarar ja på de här två frågorna, det har de här två varianterna, då kan vi med stor säkerhet säga att det rör sig om till exempel den brittiska mutationen, säger Ola Winqvist, medicinskt ansvarig läkare på ABC Labs.

Stor förbättring

Tidigare har regionerna behövt vänta på Folkhälsomyndighetens sekvensering. Den processen tar uppemot en vecka och kan inte hantera lika många prover.

Mats Martinell, som är medicinskt ansvarig läkare på Nära vård och hälsa i Uppsala, är mycket positiv till den nya tekniken.

– Det är avgörande för oss att bygga ”vågbrytare” i tid när den tredje vågen kommer. När vi har behövt vänta i en vecka så är det för sent, då går det inte att bryta smittkedjorna.

Se varför det går så mycket fortare i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet