Ebbagården gjorde en egen lex Maria-anmälan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Demensboende granskas om covid-symptom togs på allvar

Uppdaterad
Publicerad

När en patient på demensboendet Ebbagården i Uppsala visade symptom för att ha blivit sjuk i covid-19 förhindrades inte smittspridningen direkt, enligt lex Maria-anmälan.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att boendet inte har utrett saken tillräckligt och fortätter sin granskning.

Demensboendet Ebbagården har drabbats hårt av coronaviruset och fyra bekräftade smittade har avlidit. Hur smittan kom in vet man inte, men klart är att den spreds snabbt mellan patienterna.

Boendet gjorde en lex Maria-anmälan om risk för allvarlig vårdskada, om åtgärder dröjt när en av de boende insjuknande i misstänkt covid-19. Enligt anmälan förhindrades inte smittspridningen primärt.

– Vi gjorde den här anmälan för att vi ville ha en extern granskning. Vi vill till framtiden veta hur man ska göra, säger Anne Lennartsson, kommunikationsansvarig på Samariterhemmet, som Ebbagården tillhör.

Ivo har granskat boendets agerande och bedömer att ansvariga inte har utrett händelsen tillräckligt. Det saknas fördjupad analys om varför den sjukes symptom inte ledde till omedelbara åtgärder för att minska ytterligare smittspridning på demensboendet.

Klagomål även från annat håll

”Vårdgivaren har därmed inte fullgjort sin skyldighet att utreda händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada”, skriver Ivo.

Myndigheten kommer att fortsätta granska Ebbagården – som även fått klagomål från annat håll gällande smittspridningen bland patienterna.

– Vi ska skicka in kompletterande dokument som Ivo har bett om, säger Anne Lennartsson.

– Sedan i slutet av april har vi varit smittfria på Ebbagården, efter att personal jobbat väldigt noggrant.

Så skiljer sig coronasymptomen från en förkylning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet