Demonstration mot kriget i Ukraina hölls i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen samlades Uppsalabor, svenskar med rötter i Ukraina och politiker vid Celsiustorget för att demonstrera mot kriget i Ukraina.

– Jag vill att Sverige ska agera och att svenskar ska veta vad som händer i mitt hemland, sade ukrainaren Kostya som deltog i demonstrationen.

Det var starka känslor i folksamlingen när Uppsalaborna möttes för att markera mot Rysslands invasion och att visa sympati med civilbefolkningen i Ukraina.

På plats var bland annat socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), som själv flydde från krigets Iran som barn.

– Jag kan inte sluta tänka på barnen i Ukraina. Jag har själv suttit i skyddsrum när städer blivit bombade, berättade han för SVT:s reporter.

Många arrangörer

Vänsterpartiet Uppsala, KDU Uppsala, Uppsala Fältbiologer, Miljöpartiet de Gröna Uppsala, Feministiskt initiativ Uppsala, Unga Feminister Uppsala, Ung Vänster Uppsala län, Socialdemokraterna Uppsala, SSU Uppsala, Laboremus, SSU Uppland, LUF Uppsala med flera står bakom arrangemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet