Det varma vädret innebär nu att delar av Uppsala län fått så kallad meteorologisk vår, det vill säga att det varit en dygnsmedeltemperatur på över noll grader sju dagar i sträck.

Den meteorologiska våren har kommit till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Den har känts lång och bitvis isande kall – men nu är vintern slut, det menar i alla fall meteorologerna. Istället för snö kommer nu sol och pollen.

– Det är meteorologisk vår när vi haft en dygnsmedeltemperatur över noll grader i sju dagar, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Till helgen väntas mycket sol och temperaturer på uppemot tio grader runt om i Uppsala län.

Men under natten mot lördagen kan ett mindre regnområde passera.

– Det som händer efter fredagseftermiddagen är att det passerar lite moln, sedan kan det komma några stänk regn under natten. Men lördagen och söndagen blir soliga, säger Jannicke Geitskaret.

”En plats med lä kommer vara underbar”

Det kan bli en del blåst, men temperaturerna kommer att ligga stadigt.

Även under natten väntas temperaturerna stanna vid tre till fyra plusgrader.

– Hittar man en plats med lä kommer det att vara underbart att sitta ute. Solen värmer nu så det kommer vara perfekt att krypa in i ett hörn med en kaffekopp, säger Jannicke Geitskaret.

Höga halter av pollen

Med värmen kommer också pollen. Både hassel och al blommar och till helgen väntas höga halter av pollen.

– Är man allergisk så kommer man att känna av det i helgen, säger Jannicke Geitskaret.

Till nästa vecka väntas något kallare väder igen, minusgrader är att vänta till nätterna och även dagarna kommer att bli något svalare än helgens tio grader.

Våren nalkas

Några större regnmängder ser SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret dock inte på sina satellitbilder.

– Det kommer att bli torrt väder även i nästa vecka, utom möjligtvis måndagen då det kan komma någon regnskur, säger hon.

Det varma vädret innebär nu att delar av Uppsala län fått så kallad meteorologisk vår, det vill säga att det varit en dygnsmedeltemperatur på över noll grader sju dagar i sträck.

Dela med dig av dina tankar om våren i vår chatt. Vad betyder den för dig? Är det positivt eller negativt? Kanske har du sett ett vårtecken som du vill dela med dig av? Vi vill veta vad du tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.