Den resande konstkuben i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Konstkuben är ett litet hus där lokala konstnärer har möjligheten att få ställa ut sina konstverk. Tidigare har den stått vid resecentrum och kvarteret Hugin i Uppsala, men nu har den flyttas till Stora torget.

På utsidan är det ett svart litet hus, med ett stort fönster på framsidan. På baksidan är väggen helt svart och det står tre namn: Anders Rönnlund, Johanna Hästö och Stuart Mayes. De är lokala konstnärer som ställer ut sin konst. Konstkuben är en liten byggnad där länsbor får möjligheten att ställa ut sina konstverk, och kuben rör sig runt i länet.

– Den har tidigare stått i exempelvis Älvkarleby, och innan den stod här på Stora torget i Uppsala så stod den vid resecentrum och kvarteret Hugin, säger Henny Linn Kjellberg som är konstnärlig ledare för konstkuben.

Varför åker ni runt med kuben?

– Det här är ett mobilt utställningsrum som gör så att vi kan visa upp samtidskonst runt om på olika platser i länet, så folk får se  lokal konst.

Återvänder till hösten 2019

Konstkuben kommer att stå på Stora torget fram tills den 17 mars, efter det körs den iväg.

– Själva konstverket som står inuti tas ut, sen körs byggnaden bort. Men till hösten eller sensommaren så kommer den förmodligen tillbaka, säger Henny Linn Kjellberg.

Ta en tur inuti konstkuben i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.