I slutet av förra året utvisades tvillingarna Erik och Allisons mamma Ruth Acosta till Peru. Foto: SVT

Tvillingarnas mamma utvisades – har varit fast i Peru i sju månader

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått över sju månader sedan Ruth Acosta och tre av hennes barn blev utvisade till Peru. De måste vänta där medan migrationsverket handlägger deras ansökan om uppehållstillstånd. De har fortfarande inte kunnat lämna in ansökan.

Den 10 december, en vecka innan tvillingarna Erik och Allisons födelsedag, utvisades deras mamma Ruth Acosta och hennes tre äldre barn till Peru. Allt pekade på att de skulle behöva vara där mellan sex och elva månader. Men den tiden har inte börjat än. Coronapandemin har gjort att myndigheterna i Peru är stängda. Den beräknade handläggningstiden om sex till elva månader börjar alltså när de kan lämna in ansökan.

Pappa kvar i Sverige

Hemma i Luthagen är tvillingarna med sin pappa Johan Broström. Han är inte säker på att Ruth Acosta och hennes tre tidigare barn kommer komma hem ens under året.

Varför åkte du inte med ner?

Det finns inget hem där nere, inget arbete. Det hade inte varit rätt mot tvillingarna, även om det är klart att jag vill vara med familjen  i Peru också. Men då hade vi inte haft något att komma tillbaka till. Fått avslag på det istället, att vi inte har något hem att komma tillbaka till, säger han.

Se Ruth Acosta och barnens boende i Peru, och hör mer om livet hemma i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Uppsala
Mer Nyheter