”Det är tragiskt och ska inte få ske”, säger Marita Eriksson vid socialtjänsten om fallet med treåriga flickan som misstänks ha svält under sin tid på familjehem. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Socialtjänsten om treåringen: ”Det får inte ske”

Uppdaterad
Publicerad

Den treåriga flickan som av sina familjehemsföräldrar misstänks ha varit utsatt för svält under nära ett år var placerad i Uppsala av en annan kommun. Men även om socialtjänsten här inte ansvarar för ärendet vidtar man nu åtgärder.

– Det är så tragiskt, Marita Eriksson vid socialtjänsten.

Sedan fredagen sitter två personer, som nekar till brott, häktade misstänkta för grovt vållande till kroppsskada efter att en liten flicka som bott hemma hos paret blivit livshotande sjukt i så kallat ”refeeding syndrom”. Det är ett tillstånd som drabbar den som svultit under längre tid och sedan får mat.

Svälten som flickan ska ha utsatts för ska börjat förra sommaren när hennes hemkommun placerade henne på familjehemmet i Uppsala.

– Det är förskräckligt att det hänt. Det handlar om barn som placerats för att de inte kan bo med sina biologiska föräldrar, då är det samhällets barn då ska de har extra skydd, säger Marita Eriksson, chef för placeringschef 2 på socialtjänsten i Uppsala.

Ska göra en översyn

I och med att flickan placerats på familjehemmet av en annan kommun är det inte socialtjänsten i Uppsala som ansvarar för uppföljning och kontroll. Trots detta kommer man att göra en översyn av sina rutiner.

– Vi måste se om det hade kunde hänt hos oss, och säkerställa att det inte kan göra det. Vi måste bli bättre hela tiden och göra allt vi kan för att skydda barnen, säger Marita Eriksson.

I klippet ovan ger hon och barnombudet Lisa Skiöld sin syn på fallet med den undernärda flickan.

Vad är refeeding syndrom?

Vid svår undernäring eller om patienten varit utsatt för långvarig svält eller fasta är det högre risk för så kallad metabol överbelastning (refeeding syndrom). Detta är ett livshotande överbelastningssyndrom som kan uppstå om undernärda personer ges mer näring än vad vävnaderna förmår metabolisera.

Källa: Vårdhandboken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.