Foto: Johan Alp

Miljardsatsning på sjukvård och kollektivtrafik

Publicerad

Majoriteten i landstinget vill bygga ut Akademiska sjukhuset för att sälja mer vård till andra landsting. Det framgår när de styrande i regionen i nästa vecka lägger fram sin budget för den kommande perioden. Från oppositionen är man starkt kritisk till att det inte finns en plan för hur nya Akademiska ska finansieras.

Under nästa vecka kommer de rödgröna att presentera regionbudgeten för perioden 2018 till 2020. Budgeten läggs fram till regionstyrelsen och om den klubbas igenom presenteras den för regionfullmäktige senare i juni. Med i budgeten finns stora satsningar på kollektivtrafik och sjukvård. De rödgröna vill lägga närmare 9 miljarder på sjukvård och strax över en miljard på kollektivtrafik.

Framtidens Akademiska – oppositionen kritisk

En av de större frågorna är finansieringen av det som kallas för framtidens Akademiska. Från oppositionen är man kritisk till hur regionen ska finansiera utbyggnaden av sjukhuset och menar att det saknas en plan för hur investeringarna ska täckas de kommande åren.

– Det styrande med Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger fram ett förslag där det inte finns några marginaler alls från 2019 och frammåt. Vi måste ha en långsiktig plan för hur vi ska kunna finansiera det här, och det finns inte just nu, säger regionråd Stefan Olsson (M).

Vill sälja mer vård

Men regionstyrelsens ordförande, Börje Wennberg (S) menar att en mer specialiserad vård leder till större intäkter för sjukhuset som på sikt leder till att man kan täcka upp för satsningen.

– Det handlar om att vi ska ha så god kvalité på vården att våra köparlandsting vill fortsätta handla av oss. Förra året sålde vi vård för 2,3 miljarder från Akademiska sjukhuset. Men det handlar även om att en del av verksamheten på Akademiska sjukhuset kan bedrivas närmare patienterna och då blir det effektivare för patienterna och en förmodad lägre kostnad, säger Börje Wennberg (S).

Satsning på kollektivtrafik – höjda biljettpriser

Förutom satsningar på sjukvård föreslår Socialdemokraterna och Miljöpartiet ett flertal satsningar på kollektivtrafiken. I den föreslagna budgeten vill man satsa på ett fördubblat resande med kollektivtrafik fram till 2020. Regionen tittar även på att byta ut upptågen till dubbeldäckare. För att finansiera satsningarna på kollektivtrafiken föreslår man därför en höjning av kostanden för ett månadskort i regionen. Priset för ett månadskort föreslås justeras från nuvarande 795 kronor till 840 kronor.

– Ska hela vårt län fungera måste vi ha en väl fungerande kollektivtrafik. Det är försvarbart att höja priset. Vi höjer i princip med index och det skapar förutsättningar för att vi ska kunna bygga ut trafiken, säger Börje Wennberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.