Kevin Anderson laddar för en lång klimattur på cykel. Foto: SVT

Klimatforskaren som provocerar – ”Vi behöver fler aktivister”

Uppdaterad
Publicerad

Han slutade flyga 2004, har flyttat till en mindre lägenhet och cyklar så fort han får tillfälle. Nu ger sig klimatforskaren Kevin Anderson ut på turné för att predika klimatpåverkan.

– Varför ska en 80 kilo tung man förflytta sig med en 3 000 kilo aluminium? säger Kevin Anderson när vi träffar honom på hans tjänsterum vid Geocentrum i Uppsala.

Det är här på Centrum  för miljö och utvecklingsstudier som han de senaste två åren haft Zenströmprofessuren vid Uppsala universitet.

Men i dag lämnar han Uppsala för att trampa mot Malmö. På vägen blir det stopp, för att föreläsa om klimatpåverkan och inspirera till ändrade levnadsvillkor.

Han ser stora möjligheter att fler kan cykla, tycker att vi ska tänka mer på hur maten vi äter påverkar koldioxidutsläppen och framför allt ska vi minska antalet flygresor.

– Det kommer att ta 20-30 år innan flyget har hittat ett miljövänligt bränsle, säger han.

Kevin Anderson laddar för en lång klimattur på cykel. Foto: SVT

Men hur lätt är det för familjen på landet som bor där bussarna inte går att sätta miljön främst?

– De kanske inte kan göra sig av med bilen, men de kan ha en mindre bil, helst en elbil. Och om det inte är för långt är en elcykel ett alternativ.

Lund, Malmö, Göteborg är städer han passerar den närmaste tiden. Projektet avslutas i Almedalen på Gotland under politikerveckan där.

– Vi behöver fler aktivister som sätter tryck på politikerna i den här frågan. Det handlar om våra barns framtid.

I klippet här under kan du höra Kevin Andersons bästa tips hur du i din vardag kan bli mer vän med miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.