Foto: Uppsala kommun

Det här gjorde Uppsalas kommunalråd på semestrarna

Uppdaterad
Publicerad

Många pratade innan semestern om att det skulle bli en annorlunda sommar på grund av coronapandemin. Men hur blev det? Vi ringde runt till Uppsalas kommunalråd för att höra hur deras semester varit.

Frågorna vi ställde till kommunalråden:

1. Vad har du haft för dig nu under sommaren?

2. Hur har denna sommar varit jämfört med andra somrar med tanke på corona-situationen?

Erik Pelling (S)

1. Sommaren har varit över förväntan. Jag hade ställt in mig på en sommar som skulle vara annorlunda och att det

Erik Pelling (S) Foto: Uppsala kommun

skulle hända mycket i politiken men smittoläget har utvecklats positivt under sommaren. Jag har rest till släkt i Gotland, till Östergötland och Örsundsbro. Jag har hela tiden haft corona i åtanke och umgåtts utomhus.

2. Innan corona-utbrottet hade jag tänkt åka en sväng till Danmark och jag har en syster i Wien. Men det har varit uteslutet att åka dit.

Mohamad Hassan (L)

1. Vi har varit en sväng till Uddevalla till svärföräldrarna och en tur till Öland

Mohamad Hassan (L) Foto: Uppsala kommun

eftersom min son tog läkarexamen och inte kunde fira tidigare utan firade nu istället.

2. Vi brukar segla med familjen och enda skillnaden är att vi inte seglat till Åland. För min del har den inte skiljt så mycket mot tidigare år eftersom vi brukar vara i Sverige.

Caroline Hoffstedt (S)

1. Jag har spenderat stor ledighet med min

Caroline Hoffstedt (S) Foto: Uppsala kommun

systers familj och hennes barn i Skåne och träffat dem som jag inte kunnat träffa under våren. Jag åkte tåg eftersom jag inte har egen bil och följde rekommendationerna om att hålla distans.

2. Jag har inte kopplat bort jobbet på det sättet jag brukar, jag har hållit mig uppdaterad och jobbat en del men det har varit skönt att inte sitta lika mycket vid datorn som under våren. Jag klagar verkligen inte, jag vet hur hårt bland annat undersköterskor sliter.

Rickard Malmström (MP)

1. Vi har gjort

Rickard Malmström (MP) Foto: Uppsala kommun

flera miniresor, mest i Uppland men också till Dalarna och Kebnekaise. Vi har åkt både bil och tåg.

2. Jag brukar inte göra några stora resor, jag brukar hålla mig inom landets gränser, det är ju så vackert. Den mest annorlunda grejen var att vi bokade egen sovkupé på tåget när vi skulle vandra i Kebnekaise. Men vi brukar annars röra oss i Sverige så det är ingen stor skillnad.

Linda Eskilsson (MP)

1. Jag har haft en annorlunda sommar eftersom läget varit som det varit, vi har undvikit ställen där det varit

Linda Eskilsson (MP) Foto: Uppsala kommun

mycket folk och varit mycket i svärföräldrarnas stuga i Dalarna.

2. Annars brukar vi göra resor lite längre inom Sverige men nu har vi gjort mer dagsturer och vi har anpassat oss så att vi ska kunna ta oss hem till rätt region om vi blivit sjuka. Barnen har kanske tyckt att det varit lite tråkigare, men jag tycker att det varit lite skönt.

Helena Hedman Skoglund (L)

1. Jag har odlat i trädgården och tagit hand om kycklingarna som vi skaffat

Helena Hedman Skoglund (L) Foto: Uppsala kommun

under våren. Sedan har jag varit på loppisar och hos svärföräldrarna i närheten av Grisslehamn. Jag har också varit några dagar i Stockholm, annars har jag njutit på hemmaplan.

2. Den har varit speciell såklart för alla, men just för mig personligen har den varit lugn och jag har njutit mycket hemma. Jag är glad att jag fått ha semester till skillnad från en del andra som jobbat mycket.

Jonas Segersam (KD)

1. Jag har fått barn och haft fullt upp med bebis och mina fem andra barn. Det längsta jag har rest är inom

Jonas Segersam (KD) Foto: Uppsala kommun

Uppland, vi har varit på dagsutflykter i närområdet. Det är positivt att upptäcka närområdet. Det finns mycket fin natur i trakterna kring Uppsala. 

2. Min fru är norska och vi brukar vanligtvis besöka hennes föräldrar i Norge eller tvärtom. Det har vi inte kunnat göra i år, så vi har mest tagit emot en del besök hemma.  

Therez Almerfors (M)

1. Jag och familjen har campat och åkt runt i vår husvagn. Vi har besökt många

Therez Almerfors (M) Foto: Uppsala kommun

platser i Uppland och badat, spelat minigolf och ätit glass. Vi har också varit på Barnens ö och i Furuviksparken. Vi har undvikit att resa längre, förutom en resa till norra Öland som vi behövde göra på grund av familjeskäl.    

2. Vi har varit mer återhållsamma än vanligt med vad vi har gjort och med vilka vi har träffat.    

Fredrik Ahlstedt (M)

1. Jag har mest varit i mitt fritidshus i

Fredrik Ahlstedt (M) Foto: Uppsala kommun

Östhammar. Jag har även gjort dagsutflykter till Gävle, Stockholm, Uppsala och varit i Sundsvall några dagar. Dit har jag tagit mig med bil och tåg. 

2. Den har varit annorlunda eftersom jag har träffat betydligt färre personer än vanligt och haft ett begränsat umgänge. Vanligtvis brukar jag spendera sommaren i Sverige, som ju är bäst på sommaren. 

Tobias Smedberg (V)

1. Jag har umgåtts med min familj. Jag har

Tobias Smedberg (V) Foto: Uppsala kommun

försökt hitta på roliga saker med mina fyra barn. Vi har gjort skogsutflykter i Uppsala och båtutflykter till Ekoln. Vi har också gjort en tripp till en släktstuga i Dalarna och besökt Gävleborgs län. Det är inom rimligt avstånd och vi tog oss dit med bil. 

2. Det har varit mindre umgänge med nära och kära, vilket har varit tråkigt. Annars brukar mina somrar se ut såhär, jag försöker få tid med barnen och vara ute i naturen. Vanligtvis brukar vi åka till min familj på västkusten. Det har vi inte gjort i år för att undvika långa resor.

Stefan Hanna (-) Utvecklingspartiet demokraterna

1. Jag har rest

Stefan Hanna (-) Foto: Uppsala kommun

runt i Sverige med min familj. Vi har rest med bil och varit i Norrköping, Västervik, Söderhamns skärgård, på Västkusten och runt om i Uppland. Jag har också spelat mycket golf med min fru och dotter. 

2. Man märker att många semestrat i sitt närområde, vilket borde innebära att många klokt nog inte åkt utomlands. Sedan är det otroligt tråkigt att man inte har kunnat träffa de äldsta personerna i släkten, som vår familj alltid brukar göra.

Tre tips för att lindra semesterångesten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.