Den lilla sköldpaddan satt på en bit stelnat fett. Foto: SVT

Det osannolika fyndet på reningsverket

Uppdaterad
Publicerad

På reningsverket i Uppsala har men genom åren hittat diverse saker som inte hör hemma i avloppsvattnet. Allt från leksaker till guldsmycken, men det underligaste fyndet är ändå en livs levande sköldpadda.

– Den har nog haft en väldig tur, den satt på en bit fett som samlats ihop till en kaka, säger sektionschef Walter Johansson.

Reningsverket har ofta skolklasser på studiebesök och den lilla skålen med fynden brukar vara en uppskattad punkt på dagordningen. Skålen rymmer diverse fynd som reningsverkets personal har gjort genom åren. En röd bandyboll, en liten speldosa och ett foto på den llilla sköldpaddan ”Prutten”.

Läs mer: Niclas håvade upp ”Prutten”

– Det konstigaste vi har hittat är nog den levande sköldpaddan, säger Walter Johansson, sektionschef på Uppsala Vatten.

Den har alltså åkt genom hela avloppsystemet och tagit sig fram till reningsverket?

– Troligtvist har den det, den har nog haft en väldig tur. Den satt på en bit fett som samlats ihop till en kaka. Det var en drifttekniker som hittade sköldpaddan och han tog hand om den.

Hur kan sköldpaddan ha tagit sig ner i systemet?

– Vi vet faktiskt inte om det är av misstag eller om det var någon som hade spolat ner den.

Hur mår ”Prutten” idag?

– Vad jag vet mår sköldpaddan bra idag.

Läs mer: Nedspolad ”skit” – reningsverkens mardröm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.