Detta gäller för kameror i skolor

Publicerad

Uppsala kommun vill göra det lättare för skolor att sätta upp bevakningskameror. Sarah Bodlander, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), menar att det finns mycket att tänka på och att även andra åtgärder är viktiga.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är en grundläggande mänsklig rättighet att inte bli bevakad. Därför bör utgångspunkten vara att inte kamerabevaka utom i speciella situationer där det verkligen är nödvändigt, säger Sarah Bodlander.

Hjälper kameror på skolor mot brott?

– Det finns viss forskning och statistik som visar på att kameror kan öka den uppleva tryggheten, men att brottsligheten oftast förflyttar sig lite grann utanför kamerornas område. Därför kan ofta andra lösningar som bättre belysning, ökad vuxennärvaro i skolan och bättre skalskydd ge bättre effekt, säger Sarah Bodlander.

Alla övervakningskameror som används i skolverksamhet och som filmar en plats dit allmänheten har tillträde behöver få ett tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten.

Förutom skolgårdar, huvudentréer och vägen fram till rektorsexpeditionen anses allmänheten inte ha tillträde till övriga ytor inne i en skolbyggnad.

I klippet: Hör mer om vad som gäller – och inte gäller – för kameror i skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.