Amanda Simonsson, psykolog och projektledare på Nära vård och hälsa. Foto: Andreas Arnberg/SVT

Så hanterar du corona-oron – Region Uppsala erbjuder digital självhjälp

Publicerad

Region Uppsala erbjuder hjälp till självhjälp mot oro kopplad till covid-19.

– Man får jobba med olika övningar för att lära sig olika strategier för att kunna hantera oron, säger Amanda Simonsson, psykolog och projektledare på Nära vård och hälsa.

Region Uppsala erbjuder numera ett tre veckor långt och kostnadsfritt självhjälpsprogram för de som känner en ökad oro på grund av coronapandemin. Programmet genomförs helt digitalt på 1177.se och användaren följer det på egen hand utan någon kontakt med vårdpersonal.

– Våra liv begränsas av restriktioner och det är osäkert vad som händer framåt. Då är det ganska naturligt att det kan bli en ökad oro i befolkningen, säger Amanda Simonsson, psykolog och projektledare på Nära vård och hälsa.

Coronaviruset i Uppsala

Gott resultat

Programmet bygger på metoden KBT, kognitiv beteendeterapi, och har utvecklats av forskare vid Karolinska institutet. Enligt en studie som gjorts kände sig deltagarna mindre oroliga, sov bättre och upplevde att de fungerade bättre på jobbet efter genomfört program.

Amanda Simonsson poängterar att personer som mår väldigt dåligt och har allvarlig ångest i första hand bör kontakta vården direkt.

Hör i klippet mer om självhjälpsprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet