Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mats Eriksson berätta om dinosauriebenet som smulades sönder, och hur problemet på museet ska lösas. Foto: SVT

Larmet från museet: Dinosaurierna vittrar sönder

Uppdaterad
Publicerad

På Evolutionsmuseet i Uppsala finns nordens största samling av äkta dinosaurieskelett. Men inomhusklimatet i museet är inte tillräckligt bra, vilket gör att fossilerna ett efter ett faller i bitar.

– Även om det är en långsam process så är det ett akut problem, säger Mats Eriksson, museichef.

Tack vare att Uppsala universitet för nästan hundra år sedan var delaktiga i en stor dinosaurieutgrävning i Kina finns på Evolutionsmuseet i dag en stor mängd äkta fossiler av bland annat dinosaurier.

– Ofta kan man på museer se dinosaurier som bara är avgjutningar, men här har vi faktiskt de äkta skeletten, säger Mats Eriksson, museichef.

Inget unikt problem

Men nu förstörs de miljontals år gamla skeletten eftersom museibyggnaden inte håller tillräckligt hög standard. Ett problem som enligt museichefen Mats Eriksson inte är unikt för Uppsala, utan något som sker runt om på landets museer eftersom de ofta håller till i gamla byggnader.

– Det är bara det att det inte uppmärksammas förrän något faktiskt går sönder, säger han.

I klippet: Hör Mats Eriksson berätta om dinosauriebenet som smulades sönder när det lyftes upp, och hur problemet ska lösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.