Nackont. Karin Olsson får hjälp av kiropraktorn Eva-Lena Lindblom. Hemarbetet har slitit på Karin Olsson och hon hoppas snart kunna gå tillbaka till jobbet igen. Foto: SVT

Distansarbetare får ont – laptopen en av bovarna

Publicerad

Distansarbete uppmuntras för att minska smittspridningen av coronaviruset, men det finns baksidor med att jobba hemma. En av dem är smärta i rygg och nacke, något som flera behandlare vittnar om.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med ett drygt tiotal naprapater och kiropraktorer i och runt Uppsala. Över hälften av dem intygar att allt fler som bokar behandlingar är distansarbetare.

– Det är en ny grupp som har fått problem. Jag skulle uppskatta att 25 procent av dem som kommer hit är distansarbetare, säger Birgitta Lindström-Rosén som driver Tierp naprapatklinik.

Coronaviruset i Uppsala

– Absolut, jag kan bekräfta det. Det är mycket mer. Folk får problem med rygg och nacke mest, vilket hänger ihop med bristande ergonomi, säger Tomas Frykberg som jobbar på Citynaprapaten i Uppsala.

– Ungefär en patient per dag som kommer till mig har problem som hänger ihop med hemarbete, säger Eva-Lena Lindblom som driver Trulssons praktik.

Därför får distansarbetare ont

Förklaringarna till bekymmer med främst nackvärk och ömmande axlar är flera. Den främsta är att det är helt olika miljöer – hemma och på jobbet.

– På jobbet har någon ergonom förhoppningsvis varit inblandad som tänkt på ljus, stolar och skrivbord med mera. Om du sitter hemma på en köksstol så har du till exempel inte samma ryggstöd, säger Hassan Aldudjaili, naprapat på Naprapatklinik 018.

Små tangentbord och mindre skärmar gör att folk spänner sig, och vid distansarbete tenderar stillasittandet att bli ännu mer omfattande – de naturliga pauserna försvinner, menar flera behandlare som SVT varit i kontakt med.

Klippet: Kiropraktorn Eva-Lena Lindblom förklarar varför distansarbetare kan framkalla smärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet