Det kan bli kännbart att inte inställa sig till militärtjänst. Foto: TT

Dök inte upp på Luftstridsskolan – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

17 september i fjol skulle en värnpliktig från Gävletrakten infinna sig på Luftstridsskolan i Uppsala, men han dök inte upp. I dag kom domen – två veckors fängelse.

Trots order om att inställa sig på e-post, påminnelse och försök att nå mannen på telefon och genom sms, så fick inte Försvarsmakten någon kontakt med tonåringen som var uttagen till en tjänst på Luftstridsskolan.

Domstolen ser allvarligt på händelsen och dömer mannen till två veckors fängelse för brott mot totalförsvarsplikten. 

Mannen nekar till brott och hävdar att han ”skulle bli befriad från tjänstgöring om han pratade med vissa personer, att han mådde dåligt och att han inte kände till när han skulle inställa sig”.

Tingsrätten tvivlar inte på att han mått dåligt, men det finns ingen dokumentation som styrker det. Att han inte visste om när han skulle infinna sig räcker inte som skäl med tanke på den information som skickats, och de försök som genomförts att få tag på mannen,anser rätten. Därför går tingsrätten på åklagarens linje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.