Foto: SVT

Anhöriga förlorade mål om filmning på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

De efterlevande förlorade målet om den döende i cancer som filmades på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

En patient döende i cancer filmades på Akademiska sjukhuset i Uppsala, utan hans eller familjens uttryckliga medgivande. Några dagar efter hans död fick de anhöriga se hans lidande i tv-rutan.

I dag kom tingsrättens dom. Landstinget vann målet och de efterlevande ska betala 600.000 i skadestånd.

Rättegång om tv-serie

De efterlevande hävdade att landstinget brutit mot tystnadsplikten och Europakonventionens rätt till respekt för privatlivet.

– De kommer med största sannolikhet att överklaga, säger Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa som stött och företräder de efterlevande, till SVT Uppland.

Centrum för rättvisa är också berett att betala landstingets rättegångskostnader.

Mannens anhöriga hävdar att varken de eller mannen tillåtit filmningen och har därför krävt skadestånd av Uppsala läns landsting på sammanlagt 375.000 kronor. Familjen var helt oförberedd när hans fall visades i TV3:s serie Sjukhuset. Landstinget å sin sida hävdar att patienten gav sitt muntliga tillstånd.

Enligt domen är det alltså de anhöriga som ska betala skadestånd landstinget, inte tvärtom.

Tingsrätten anser att målet handlar om inspelning och sändning av tv-program, och då gäller yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Domstolen har därför inte prövat om artikel 8 (rätt till privatliv) i Europakonventionen har kränkts.

Sköterskorna har haft meddelarfrihet när de vid inspelningen lämnat uppgifter inför tv-kamerorna. De har inte begått brott mot tystnadsplikten, anser rätten.

Hjälp av näringslivet

De anhöriga som stämt landstinget har fått ekonomisk hjälp för att kunna föra sin process av ett tjugotal företrädare för näringslivet, skriver Dagens Industri.

Deras ombud Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, säger till DI att JO redan har slagit fast att landstinget brutit mot tystnadsplikten vilket bäddar för att hans klienter är berättigade till skadestånd. Åsikten delas inte av landstinget som fått ekonomiskt stöd i processen av bolaget Titan, numera ägt av mediejätten MTG, som producerade för serien. Titans advokater, skriver DI, har redan tjänat 740.000 kronor, vilka måste betalas av Centrum för rättvisa om landstinget vinner målet. Och organisationen tar aldrig betalt av sina klienter.

”Upprörande”

Staffan Persson, en av Sveriges största privatinvesterare, samlade därför in över en miljon kronor åt Centrum för rättvisa från andra investerare och styrelseproffs.

”Det är upprörande att ett privat bolag finansierar hela processen för landstinget”, säger han till DI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång om tv-serie

Mer i ämnet