Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Olämpligt – men hon har rätt till sin åsikt”, Catarina Barketorp, chef vid Uppsala tingsrätt, om domarens inlägg i sociala medier. Foto: Stina Stjernkvist / TT / Facebook

Domare anklagas för islamofobiska inlägg – chefen: ”Förtroendet skadas”

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg som Hamas-krigare och en kommentar om ”Sharia-polis”. En domare vid Uppsala tingsrätt anklagas av advokater för att sprida islamofobiska bilder på sin privata Facebook.

– Förtroendet skadas av en sån här sak, säger tingsrättens chef.

Bland bilderna på domarens privata Facebook syns Greta Thunberg i en AI-genererad bild föreställandes en Hamas-krigare och i en kommentar till en bild på en kvinnlig polis i slöja har domaren skrivit: “Sharia-polisen i Rinkeby har öppnat”. Det är några av bilderna som väcker starka reaktioner på sociala medier och bland advokater.

”Inte acceptabelt”

Selma Alami är advokat och en av dem som har reagerat starkt på bilderna som sprids. 

– Efter tips från en klient gick jag in på hennes öppna Facebook och scrollade flödet och jag blev helt ställd över det grova innehållet. Jag och några kollegor gick igenom inläggen och vi bestämde oss snabbt för att ta saken vidare, förklarar hon.

Selma Alami tillsammans med en grupp om tio advokater kontaktade chefen vid Uppsala tingsrätt, Catarina Barketorp. 

– Vi skrev att det inte var acceptabelt att en ordförande i en domstol kan sitta helt öppet på sociala medier och sprida hat, rasism och islamofobi, säger Selma Alami.

Vidare menar advokaterna att det finns en stor oro för att brottsmisstänkta inte ska bli behandlade på ett korrekt sätt.

”Olämpligt – men hon har rätt till sin åsikt”

Catarina Barketorp uppger att hon dels tycker synd om domaren som hamnat i drevet och att man vidtagit åtgärder för att domaren inte ska utsättas för hot.

– Sen tycker jag att det hon lagt ut på Facebook är olämpliga saker men hon har rätt till sina åsikter – men hon får inte ta med dem in i rättsalen, säger Catarina Barketorp.

Hur säkra är ni på att åsikterna inte hamnar i rättssalen?

– Jag har inte fått några signaler gällande att hon skulle vara något annat än opartisk. Men det är klart att förtroendet skadas av en sån här sak, säger Catarina Barketorp.

SVT Uppsala har sökt domaren för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.