Mannen har tidigare kopplats ihop med Original Gangsters.

Dömd torped tillbaka i Sverige – igen

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett polistillslag på Lidingö förra veckan grips en man som är utvisad ur Sverige på livstid. Mannen, som är i 40-årsåldern, är tidigare dömd för ett uppmärksammat mordförsök i Bälinge 2003. Och det är inte första gången han dyker upp i Sverige.

På juldagen 2003 skjuts en kvinna och en man genom fönstret till sitt hem i Bälinge utanför Uppsala. Kvinnan träffas av två skott, och mannen av åtminstone tre skott. Båda överlever.

Våren 2004 döms hennes tidigare sambo till tio års fängelse för mordförsök. Men den som avlossat skotten visar sig vara en yrkesmördare med tidigare kopplingar till kriminella gänget Original Gangsters. Han har lejts av kvinnans tidigare sambo för att utföra dådet. I november 2005 döms även han till tolv års fängelse för mordförsök.

Polistillslag på Lidingö

Torpeden, som idag är i 40-årsåldern, är också utvisad ur landet på livstid. Men vid ett polistillslag på Lidingö i Stockholm i onsdags förra veckan grips mannen tillsammans med två andra män.

Han är nu häktad misstänkt för brott mot utlänningslagen, och har erkänt gärningen.

Det är inte första gången 40-åringen trotsar utvisningsbeslutet. Hösten 2014 påträffades han i en bil utanför Norrköping, och dömdes till två månaders fängelse för brott mot utlänningslagen.

De två män som 40-åringen greps tillsammans med förra veckan, sitter häktade misstänkta för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Åtal ska väckas senast fredag den 3 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.