Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt 8 av 23 platser på psykiatriavdelning 1 fylls i dagsläget av rättspsykiatriska patienter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dömda personer vårdas på en vanlig psykosavdelning: ”Drabbar personal och patienter”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett halvår tillbaka vårdas patienter från rättspsyk på psykosavdelningen vid Akademiska sjukhuset. Ett beslut som oroar både övriga patienter – och personal.

Totalt 23 patienter vårdas på Psykiatriavdelning 1, en avdelning som vanligtvis behandlar psykos, schizofreni och schizoaffektiva tillstånd. Sedan januari i år tillhör åtta av dessa platser patienter som dömts till rättspsykiatrisk vård.

Enligt Tarja-Leena Kirvesniemi, biträdande verksamhetschef för psykiatrin på Akademiska sjukhuset, är de rättspsykiatriska patienterna noga utvalda.

– Det finns ett brott i botten, men man har jobbat med det redan på regionvården eller rättspsykiatrin. De som är på ettan nu är i slutfasen, säger Tarja-Leena Kirvesniemi.

”Inte utbildade”

Men beslutet var inte välkommet, enligt flera som arbetar på avdelningen.

En person menar att personalen varken är utbildade för, eller har valt att jobba med, att behandla personer som begått grova brott. En skötare beskriver hur situationen är frustrerande, och att det inte känns som att personalen kan göra det bästa för patienten och att det därmed drabbar båda grupperna.

Enligt Roland Säll, verksamhetschef för psykiatrin på Akademiska sjukhuset, har personalen fått både utbildning och handledning.

– Vi har organiserat både utbildning och handledningsinsatser, och vi kommer genomföra ytterligare utbildning under hösten, säger Roland Säll.

Skyddsombudet Jonatan Stanczak på Vårdförbundet håller inte med.

– Visst, det finns planer på att vi ska få utbildning, men trots att patienterna redan är på plats är det långt ifrån klart, säger Jonatan Stanczak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.