Foto: Utryckning Uppsala

Sköt sitt offer i nacken – döms till 12 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 62-årig man döms vid Uppsala tingsrätt för mordförsök efter att ha skjutit en bekant med tre skott – bland annat i nacken. Mannen döms till 12 års fängelse.

En 62-årig döms till 12 års fängelse efter att ha skjutit en annan man i området Kvarngärdet i Uppsala. Skjutningen skedde i anslutning till ett soprum vid 02.00-tiden den 7 juni – efter att ett bråk uppstått männen emellan.

Den nu dömda mannen sköt sitt offer med tre skott enligt utredningen. Skotten träffade offret på bara några meters avstånd i benet, i armen och i nacken. Samtliga skott avlossades när mannen var på väg bort från platsen – flyendes.

Greps i Helsingborg

Den 62-åriga mannen greps i Helsingborg den 7 juni efter en omfattande polisinsats där tungt beväpnade poliser var delaktiga.

Foto: Jan Emanuelsson

Bekanta

De båda männen var bekanta sedan tidigare enligt utredningen – och skytten kunde därför pekas ut snabbt efter dådet. Offret är inte känd av polisen sedan tidigare. Enligt åklagaren har skjutningen heller ingen koppling till tidigare skjutningar i området.

I den nu dömda bostad hittades det i anslutning till utpekadet patroner av den kaliber som använts vid skjutningen. På patronerna vid brottsplatsen fann även polisen DNA från mannen.

Enligt domen var det endast en tillfällighet att den skjutna mannen inte dog av sina skador. Straffet för mordförsök är vanligtvis lägre än straffet för mord. Om man döms för mord ligger straffet vanligtvis på lägst tio och högst arton år eller, om omständigheterna är försvårande, på livstid. Kan omständigheterna inte anses förmildrande eller försvårande ska straffet bestämmas till fängelse i fjorton år.

Tingsrätten gör därför bedömningen att mannen så när som det går ska dömas enligt det straffvärdet som sätts för mord, på grund av den hänsynslöshet den nu dömda mannen visade.

”Avrättningsförsök”

Rätten skriver att den nu dömda mannen egentligen utfört skjutningen på ett sätt där han haft avsikt att döda den skadade mannen. Den skadade mannen ska i princip ha skjutits på ett sätt som går att likställa med ett avrättningsförsök.

Enligt åklagaren ska den nu dömda mannen ha haft religiösa motiv till mordförsöket. Enligt tingsrätten går det däremot inte att belägga:

”Vid angivna förhållanden är det inte visat om, eller vilket, motiv NN hade för sitt handlande”, går det att läsa i domen.

Också den nu dömda mannen förnekar teorin om att religion ska ha spelat in i dådet.

Fängelse och skadestånd

Enligt tingsrätten spelar själva motivfrågan dock ingen roll i huruvida mannen ska dömas eller inte. Detta eftersom det är enligt rätten ställt utom allt rimligt tvivel att det är mannen som begått gärningen. Och det med uppsåt.

Rätten tar dock det oklara motivet i beaktning: och dömer mannen till 12 års fängelse. Den dömda mannen ska också betala ett skadestånd till offret på 201 776 kronor.

Den dömda mannen ska sitta kvar i häktet fram till att domen vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.