Erik Pelling (S) säger att han förstår de som vill behålla skogen men att kommunen också har ansvar att ordna bostäder. Foto: SVT

Domslut räddar Blodstensskogen – men bara tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Byggplanerna i Blodstensskogen stoppas av mark- och miljödomstolen. Anledningen är att kommunen inte gjort någon miljökonsekvensanalys. Men det är osäkert vad som kommer hända med skogen.

En annan anledning till stoppet är att det skulle hota den sällsynta cinnoberbaggen som hittades i skogen förra sommaren.

Sandra Hellstrand är ordförande i föreningen Rädda Eriksbergs skogar.

– Nu hoppas vi att kommunen lyssnar på oss och gör Blodstensskogen till en del av Stadsskogens naturreservat, säger hon.

Pelling: Kommunen har ett ansvar

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att planerna på byggnationen inte läggs ned, men att beslutet tvingar plan- och byggnadsnämnden att tänka om.

– Kommunen har både ett ansvar att skydda cinnoberbaggen, och ett ansvar att se till att de som växer upp i Uppsala har någonstans att bo, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.