Foto: SVT

Domstolsförhandlingarna om slutförvaret i Forsmark flyttas till Gimo

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna kring slutförvaret i Forsmark går vidare. Nu flyttar hela domstolen in i Gimo under veckan. Och frågorna blir också mer lokala än tidigare i förhandlingarna.

Alla turer kring Sveriges kärnkraftsavfalls slutförvaring dryftas nu in i minsta detalj i Mark- och miljödomstolen. Alla sidor ska höras, alla scenarior granskas. Och tur är väl kanske det med tanke på att den radioaktiva massa kommer att vara aktiv i minst 100.000 år framöver.

Under veckan flyttas hela domstolen till Gimo i Östhammars kommun. Passande, då det är just de lokala frågorna som kommer att uppta största delen av veckans förhandlingar.

Slutförvaret i Östhammar

– Det finns stora naturvärden i det här området och flera rödlistade arter. Bland annat gölgrodor och ett stort bestånd av olika orkidéer. Och det är värden som är skyddade både av svensk lag och eu-lagstiftning. Det är något av det vi tänker lyfta den här veckan, säger Rebecca Nordenstam, miljöjurist vid Naturskyddsföreningen.

Buller och transporter

SKB, kärnkraftsföretagens företrädare, tror också miljövärden kommer att få stort fokus men också frågor om buller och transporter. Det är kopiösa mängder lera och grus som ska transporteras till Forsmark de kommande åren.

– Det är i det stora hela små frågor men för den lokala befolkningen väldigt stora frågor. Totalt rör det sig om cirka tio lastbilar per dygn, åtminstone inledningsvis i projektet. Och det är klart att det kommer att låta. Men vi kommer att försöka göra en del transporter via sjövägen och i värsta fall också bidra med bullerskydd till de boende via Trafikverket, säger Mikael Gontier, ansvarig för arbetet med miljökonsekvensbeskrivningar hos SKB.

”Veta sina roller”

Förhandlingarna hålls i Ladan i Gimo och på plats finns också Östhammars kommuns kommunalråd Jacob Spangenberg (C). Han betonar vikten av att veta sin roll i det här stora projektet.

– Vi har ju länsstyrelsen som äger naturfrågan och Strålskyddsmyndigheten som hanterar den långsiktiga säkerheten. Där ska vi som kommun inte lägga oss i, vi är ju lekmän på de områdena. Men lokalkännedomen och att värna vår lokalbefolknings intressen kan vi desto bättre. Och då gäller det för oss att ta den rollen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet