Madelaine och Dick Lyngbrant med dottern Chelsea, 5 månader. Foto: SVT

Föräldrar till hörselskadat barn: ”Vården uppmuntrar inte teckenspråk”

Uppdaterad
Publicerad

Fem månader gamla Chelsea är gravt hörselskadad. Familjen vill lära sig teckenspråk för att kunna kommunicera med dottern, men de upplever att bemötandet från vårdens sida varit det motsatta.

I Märsta bor familjen Lyngbrant med sina två barn, Damian och Chelsea. Fem månader gamla Chelsea föddes med en grav hörselskada som föräldrarna Madelaine och Dick fick reda på några dagar efter dotterns födsel, men som blev ännu tydligare när hon inte reagerade som hon borde.

– Det vanliga hörseltestet på BB visade att hennes hörsel inte var godkänd. Men efter två veckor så reagerade hon inte på när hundarna skällde. Vår son som är hörande reagerade starkt på när de skällde. Men hon varken kollade eller verkade ens bry sig om dem, säger mamma Madelaine Lyngbrant.

Uppmanades fortsätta prata

På vilket sätt skiljer sig vardagen nu mot ert första barn som är hörande?

– Oj, det skiljer sig väldigt mycket. Vi kan ju inte lägga ifrån oss henne på golvet, för ser hon inte oss så blir hon jättestressad.

Föräldrarna tog kontakt med sjukvården som började utreda Chelseas hörsel. Madelaine och Dick kände att det var svårt att kunna kommunicera med dottern och ville så snabbt som möjligt lära sig teckenspråk. Något som de menar inte uppmuntrades tillräckligt från vårdens sida.

De upplevde också att de möttes av en attityd att det var ”synd om dem” för att deras barn var hörselskadat, berättar mamman Madelaine.

SE MER: Teckenspråkstolkat: Se videon om hörselskadade Chelsea

”Ingen brådska”

– Man räknade med att vi skulle vara ledsna liksom, men det var vi ju inte. De sa att vi skulle fortsätta prata med henne och att det inte var någon brådska med teckenspråk. Det gjorde mig otroligt frustrerad, säger Madelaine Lyngbrant.

Som hjälpmedel har Chelsea hörapparater och det kan också framöver bli aktuellt med cochleaimplantat, CI. CI är ett hörhjälpmedel som genom elektrisk stimulering av hörselnerven ger hörselskadade möjligheter att uppfatta ljud.

– Men det är fortfarande bara ett hjälpmedel. Vi har varit väldigt mycket för att hon ska få välja själv och att teckenspråket är väldigt viktigt. Det blir ju hennes modersmål, säger Madelaine.

Hittade grupp för döva

Från sjukvårdens sida säger man att föräldrar erbjuds kurser i teckenspråk och att det är något som man uppmuntrar.

– Alla föräldrar erbjuds teckenspråkskurser och det finns även teckenspråkslärare anställda i teamet, säger Eva Karltorp som är ansvarig läkare på CI-sektionen på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Mamma Madelaine tog slutligen saken i egna händer och fick kontakt med en Facebook-grupp för döva personer, där hon fick tips och råd om hur hon kunde lära sig teckna. Något som varit till stor hjälp.

Märker ni om hon reagerar när ni kör teckenspråk?

– Ja verkligen, hon fokuserar verkligen på händerna och kollar på alla rörelserna, hon är extremt visuell, berättar mamma Madelaine och pappa Dick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.