Birgit Burman från Uppsala läns dövas förening, vill se att äldreboendepersonal ska kunna teckenspråk. Foto: TT/SVT

Hård kritik mot att döva isoleras

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala läns dövas förening är kritiska till att det inte finns tillräckligt mycket personal som kan teckenspråk på länets äldreboenden. Föreningen menar att behovet av just anpassade äldreboenden för döva är stort.

Uppsala läns dövas förening har länge efterfrågat anpassade äldreboenden för döva i länet.

Birgit Burman arbetar med äldrefrågor i föreningen, och hon har märkt att många äldre döva idag isoleras och fortare blir sämre, eftersom de inte kan kommunicera tillräckligt med personalen.

– Då går det fort utför. Därför är det först och främst teckenspråket som vi gärna skulle vilja se att personalen ska kunna flytande. De ska veta om dövas behov och hur dövvärlden ser ut. Min dröm är om äldre döva kunde hamna under samma tak och umgås med varandra, säger Birgit Burman.

1.300 döva över 65 år

Siffror från Sveriges dövas riksförbund visar att det idag finns mellan 8.000-10.000 döva i landet. Av 4.000 medlemmar i förbundet är mer än 1.300 av dem över 65 år. Dövföreningen i Uppsala har runt 40 stycken.

I Malmö och Göteborg finns det idag anpassade avdelningar på vissa äldreboenden för teckenspråkiga äldre. I Uppland finns idag inget som kan liknas vid det, men vissa av kommunerna har personal som kan teckenspråk.

Uppsala kommun löser situationen med att ta in tolkar vid behov.

Kartlägger teckenspråkskunskap

– Vi har ju många anställda på våra boenden och sannolikt finns det personal som är teckenspråkskunniga. Men oftast tar vi in språkhjälp för de som behöver det och att vi ser till att det finns tolkmöjligheter, säger Jesper Kyrk som är avdelningschef för avtal och marknad på äldreförvaltningen i Uppsala kommun.

Birgit Burman på dövföreningen i Uppsala, tycker däremot att tolk inte räcker.

– Då blir det bara vid vissa tillfällen som tolken kommer dit. Det ska finnas tillgängligt oavsett tid, säger hon.

Jesper Kyrk på Uppsala kommun fortsätter med att berätta att förvaltningens framöver kommer genomföra en kartläggning av hur teckenspråkskunskapen ser ut hos personalen inom både hemtjänst och på boende.

Anser ni att behovet finns?

– Andelen teckenspråkstaliga på våra omsorgsboenden är sannolikt begränsad. Men utifrån den enskilde som använder teckenspråk är behovet säkert stort, säger Jesper Kyrk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.