Regissören Anders Skog fascinerades av historien om den kidnappade Foto: SVT / Privat

Dramat om den kidnappade Uppsalastudenten blir film

Uppdaterad
Publicerad

Historien om den kidnappade studenten i Uppsala dyker inom kort upp på vita duken. Av regissören beskrivs ”Uppsalakidnappningen” som en absurd, svart komedi.

Det var under mellandagarna 2011 som det uppmärksammade kidnappningsdramat utspelade sig. En psykologistudent rövades bort från sitt hem i Uppsala och hölls fången i ett skolhus i Västerbotten.

– Jag tyckte att det var en så otroligt fascinerande historia. Att det kan gå så långt. Det känns lite som en svensk ”Fargo”, säger regissören Anders Skog.

Den kidnappade Uppsalastudenten

Svart komedi

Filmen är egenbekostad, gjord av ett litet team och med okända skådespelare i rollerna. Enligt Anders Skog, som också skrivit manus, är det ingen dokumentär – utan i stället en svart komedi som är väldigt nära inspirerad av händelsen.

Ingen av personerna som var inblandade i kidnappningsdramat är involverade i filmen.

– Det var ett beslut vi tog tidigt, för att behålla tolkningsrätten. Det här är fiktion, men alla som känner till historien kommer att känna igen karaktärerna. Och vi har ändrat en del, säger han.

Varför har ni valt att göra en komedi av det?

– Det absurda i händelsen gör att det ligger nära till skratt. Att personerna drar det så långt som de gör och inte ser konsekvenserna av sina handlingar. Men det är ingen uttalad komedi, utan det är svart komik. Skådisarna blev förvånade när de såg trailern, för de hade inte uppfattat det som roligt, utan mer som en thriller.

Solna stand-in för Uppsala

Filmens budget var såpass liten att man inte ens hade råd att spela in i Uppsala.

– Vi spelade in allt runt om i Stockholm. Hade vi åkt till Uppsala så hade vi fått färre inspelningsdagar. ”Uppsala” är i Solna och huset i Norrland är i Järfälla, säger Anders Skog.

”Uppsalakidnappningen” har premiär 24 augusti och kommer att visas på biografer runt om i landet.

Den kidnappade psykologistudenten

  • Natten mot den 29 december förra året fördes en 25-årig Uppsalastudent, son till en företagare i Linköping, bort. Syftet var att pressa familjen på pengar.
  • Studenten sövdes ner med sömnmedlet Stilnoct. Han hölls fången i ett hus utanför Robertsfors i Västerbotten fram till 4 januari.
  • Åklagarens bevis bestod bland annat av planeringsanteckningar, sms och spårning av de misstänktas mobiler. I en bil där kidnapparna färdades hittades en dator där någon slagit in sökningar som ”elpistol köpa”, ”baka in droger” och ”hur mycket Stilnoct är en dödlig dos?”.
  • I tingsrätten dömdes den då 27-årige mannen och den då 24-åriga kvinnan till åtta års fängelse. Utöver människorov dömdes de även för försök till utpressning, försök till bedrägeri och flera cykelstölder.
  • En då 26-årig man, som agerade fångvaktare, fick sex års fängelse.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den kidnappade Uppsalastudenten

Mer i ämnet