Foto: Mikael Franzén/Utryckning Uppsala

Barn livshotande skadat efter vattenskoterolycka

Uppdaterad
Publicerad

Två vuxna och två små barn har förts till sjukhus efter en vattenskoterolycka i Kungshamn i Knivsta. Enligt Akademiska sjukhuset är barnen allvarligt skadade.

– En liten pojke är medvetslös och livshotande skadad, säger Lars Nilsson, räddningsledare på Sjöräddningscentralen.

Vid 13-tiden i går, torsdag, hamnade en familj i vattnet när de var på väg ut för att grilla i Kungshamn i Knivsta. De åkte vattenskoter och familjen har berättat för polisen att det började blåsa och gå vågor så att de tänkte vända men då ska de ha kantrat. Barnen och mamman ska ha haft flytväst men inte pappan.

– De är så chockade att de inte minns hela händelseförloppet. Men pappan ska ha påkallat allmänhetens uppmärksamhet, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

En stor räddningsinsats drog i gång för att rädda familjen.

– Vår helikopter i Norrtälje var på väg ut för att öva nere vid Utö i Stockholms skärgård, så då kunde vi omedelbart dirigera om den mot Knivsta. 12.43 fick helikoptern order att flyga mot haveriplatsen, säger Christer Haglund, räddningsledare på Sjöfartsverkets flyg- och sjöräddningscentral.

Svåra skador

Akademiska sjukhuset uppger att två av personerna är allvarligt skadade. Barnen, som enligt sjö- och flygräddningen är 1,5 och 4 år, vårdas på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset, skriver TT.

Enligt räddningsledare Lars Nilsson, Sjöcentralen, så handlar det om kraftig nedkylning:

– Mamman är kraftigt nedkyld och har en kroppstemperatur på 32 grader. Även barnen är kraftigt nedkylda, pojken är medvetslös men andas, säger Lars Nilsson till Aftonbladet.

Enligt Lars Nilsson så ska pappan ha slagits blodig i huvudet vid olyckan. Hur allvarlig den skadan är oklart.

Åkte vattenskoter

Personerna ska ha fallit i vattnet i samband med en vattenskoterolycka. De lyckades ta sig upp själva på stranden.

– Enligt de uppgifter vi har så hade pappan rusat upp och fått tag på någon som kunde larma räddningstjänst. Jag vet inte hur de mådde, men enligt uppgift var personerna väldigt nedkylda, säger Christer Haglund, till SVT Nyheter Uppsala​.

Mikael Franzén, fotograf på Utryckning Uppsala, var på plats strax efter olyckan.

 – Jag såg precis Akademiska sjukhusets ambulanshelikopter lyfta. Jag kan inte säga om det var någon person inne i helikoptern, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.