Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med in i julklappsbutiken och hör Lisa Pettersson och Annika Garcia Stålnacke om vilka klappar som behövs mest. Foto: SVT

Dubbelt så många behöver hjälp med julklappar till barnen

Uppdaterad
Publicerad

Det är extra högt tryck på Stadsmissionens julklappsbutik i Uppsala inför den här julen. Dubbelt så många ekonomiskt utsatta familjer behöver julklappar att ge till sina barn, jämfört med förra året. Nu uppmanar Stadsmissionen fler Uppsalabor att skänka klappar för att det ska räcka till alla.

Runt 1 000 barn behöver julklappar från Stadsmissionens julklappsbutik. Här kan vårdnadshavare eller närstående själva välja klappar till de barn som annars skulle bli utan i jul.

– Det är absolut en ökning och det tror vi beror på att fler har det sämre i år, säger Lisa Pettersson, volontärsamordnare.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Färre har råd att skänka

Men klapparna räcker inte till, för samtidigt som behovet har ökat har färre råd att skänka. Julklappsbutiken håller nu extra öppet för att kunna samla in fler klappar till barn vars föräldrar inte har möjlighet att köpa klappar.

– Jag var med om en mamma som var beredd att låtsas som att julafton var en vanlig dag, för att de inte hade råd, säger Annika Garcia Stålnacke, volontär.

I klippet får du veta varför barnen själva inte önskar sig någonting i jul.

Vill du lämna klappar? Tänk på det här

  • Klapparna ska vara nya och oinslagna
  • Avlämning på Clarion Hotel Gillet i Uppsala
  • Gärna presenter till tonåringar i åldrarna 13-18

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet