”Nu är sista chansen att stoppa det här”, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Dubbelt så många inlagda på IVA – trots hårdare restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

När beskedet om skärpta lokala råd i Uppsala län kom vårdades sex covidpatienter på intensiven. Två veckor senare är siffran tolv.

– Känns som att det är fritt fall, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

För två veckor sedan blev Uppsala län först ut i landet att införa lokala skärpta råd. Därefter att antalet patienter som behöver sjukvård ökat, inte minst på intensiven för dem som är allra mest sjukast.

– Vi har positiva prover på tio-femton procent, vilket är dubbelt så mycket som när vi diskuterade att införa restriktioner. Så tyvärr ser vi ingen effekt av dem, säger Fredrik Sund.

Coronaviruset i Uppsala

”Sista chansen”

På grund av det ökande trycket på sjukvården har Region Uppsala återigen gått upp i stabsläge, ett sätt att snabbt kunna ställa om vården och kraftsamla där det behövs. Personal har redan flyttats mellan avdelningar, men nu öppnar man även en tredje covidavdelning.

– Om någon inte har förstått att det är allvar nu; det är allvar nu. Vi kommer att hamna i en situation som i våras, så det här är sista chansen att stoppa det här. Håll avstånd, säger Fredrik Sund.

I klippet ovan berättar han om trycket på covid-vården, smittspridningen och personalläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet