Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under 15 år studerades 1 000 Uppsalabor – nu har den forskningen använts för att studera munsår. Läkarstudenten Erika Vestin är en av de som har forskat inom studien. Foto: Lina Yakoub/SVT

Dubbelt så stor risk för demens om du bär på munsårsvirus

Uppdaterad
Publicerad

Har du haft munsår? Då kan du ha dubbelt så stor risk att drabbas av demens. Detta visar en ny studie vid Uppsala universitet.

– Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna behandla och förebygga demens med lättillgängliga herpesläkemedel, säger Bodil Weidung, läkare och forskare.

80 procent av alla svenskar bär på herpesvirus – många utan att själva veta om det. Ny forskning visar att de som är smittade löper större risk att drabbas av demens än andra.

– Jag har erfarenheter av att jobba inom vården, och har kommit nära människor med demens. Det är en hemsk sjukdom och vi behöver hitta ett botemedel, säger Erika Vestin.

Erika Vestin är läkarkandidat vid Uppsala universitet och har bedrivit forskningen under sex år, tillsammans med Bodil Weidung, läkare och forskare i Region Uppsala.

Resultatet viktigt för framtida forskning

Forskningsresultatet kan förhoppningsvis öppna dörrar för framtida forskning om huruvida vanliga herpesläkemedel kan fungera som behandling för demens i tidigt stadie.

– Det är fortfarande svårt att säga vad man ska göra för att undvika att bli smittad av herpesvirus, men för att minska risken att drabbas av demens gäller goda kostvanor, träning och hjärnaktivering, säger Bodil Weidung.

I klippet: Hör Erika Vestin och Bodil Weidung berätta om forskningen och vad resultatet säger om riskerna att drabbas.

forskningEN

Forskningen grundades på journaler från en tidigare demensstudie i Uppsala.

Den tidigare studien, Prospective Investigation of Vasculature in Uppsala Seniors, PIVUS, följde tusen 70-åringar från Uppsala under 15 års tid för att kartlägga insjuknandet av demensjukdom. Alla var inledningsvis friska sjukdomen.

Erika Vestin och Bodil Weidung planerar att inom snar framtid inleda en ny läkemedelsstudie för att se effekten av herpesläkemedel på demenssjukdom.

80 procent av alla svenskar bär på herpesvirus.

Har du en gång blivit drabbad av herpesvirus stannar det i kroppen även efter tillfrisknandet.

Källa: Institutionen för medicinska vetenskaper/Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.