Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Jakobsson berätta om det ökade intresset för dumpstring. Foto: Pontus Stark

Dumpstraren Andreas: Allt fler söker käk bland soporna

Uppdaterad
Publicerad

I nio år har dumpstraren Andreas Jakobsson plockat majoriteten av sin mat från containrar vid olika matbutiker. Den senaste tiden har han märkt att konkurrensen ökat.

– Det är fler som är ute nu. Om jag får gissa beror det på de högre matpriserna, säger han.

Fenomenet dumpstring går ut på att göra butikernas matsvinn till måltider. En del jurister menar att det är olagligt.

– Grejen är, att det inte har prövats juridiskt ännu. I alla fall inte när det gäller öppna sopkärl – om man bryter sig in gör man sig naturligtvis skyldig till brott, säger Andreas Jakobsson och betonar att han bara letar mat i öppna kärl.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Han har länge varit engagerad i frågan och driver en blogg där han berättar om sina olika fynd. Syftet är att visa hur mycket butikerna slänger och att på så sätt försöka få till en förändring.

– En tredjedel av den mat som producerats slängs. Det är en katastrof, säger Andreas Jakobsson.

Kan vinna pris

För sitt arbete har han nu nominerats till ”Blåslampan” – ett pris som delas ut av organisationen Sveriges konsumenter och tidningen Råd och Rön.

– Det känns bra – kul att mitt arbete får uppmärksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet