Andreas Jakobsson blev chockad över hur mycket mat som slängs. Foto: SVT

Dumpstraren som skrev en bok om matsvinn

Uppdaterad
Publicerad

”95 procent av allt jag äter och förbrukningsartiklar kommer från soporna”, säger Andreas Jakobsson.

Nu är han aktuell med en bok om dumpstring och matsvinn.

Hemma hos Andreas Jakobsson är kylskåp och andra skåp proppfulla med mat. I kylen har han bland annat en 4,5 kg stor Gruyèreost som han har hittat bland soporna vid en matbutik. Han är en så kallad dumpstrare, alltså en person som tar hand om saker som har kastats, ofta i containrar utanför matbutiker. Men det kan också vara saker i vanliga soprum.

Det hela började för två år sedan då han hängde med en kompis som dumpstrade.

– Jag blev ju väldigt chockad över hur mycket som slängdes, säger Andreas Jakobsson.

Missvisande statistik

Till slut kände han sig manad att skriva en bok: ”Svinnlandet” som handlar om livet som dumpstrare. Men i boken tar han också ett helhetsgrepp över matsvinnet i vårt land. Han har bland annat pratat med odlare och butiksägare samt läst forskningsrapporter.

– Man brukar ju höra att det är hushållen som är den största boven, men det bygger på fel statistik. Jordbruk och fiske finns inte med. Enligt internationella rapporter står jordbruk och fiske för hälften av allt svinn.

Onödigt svinn i matbutiker

Dessutom är det enligt Andreas Jakobsson bara 35 procent av det som slängs i hushållen som är så kallat onödigt svinn.

– Tittar man på till exempel livsmedelsbutiker är nästan hundra procent av deras svinn onödigt svinn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.