Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer från arbetet med ”spökskeppet” i klippet. Foto: Privat

Stora hål i ”spökskeppet” vid Gräsö

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen, Östhammars kommun, Östhammars skadeservice och Sjöräddningssällskapet fortsatte under söndagen arbetet med att säkra upp läget för bunkerfartyget BP23. Dykare undersökte skrovet och stora hål hittades.

Det är i Långsidabukten (södra Gräsö) som fartyget ligger, och har så gjort i flera år. Efter larm om att ”spökskeppet” flyttat sig har det under helgen arbetats intensivt med att undersöka skicket på fartyget. 

Under söndagen har dykare varit på plats och konstaterat stora hål i aktern. De har nu tätats med hjälp av så kallat läcktätningssegel, som fungerar som en presenning.

– Tack vare tätningen har vi lyckats pumpa ut vatten ur aktern, vilket gjorde att den reste sig och hålen kom upp ovanför vattenytan, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Tobias Jansson från Östhammars skadeservice har varit på plats vid det rostiga vraket och pumpat ur vatten.

– Dykarna sade att hålen var ungefär 15 gånger 15 centimeter stora.

Hur bedömer du båtens skick?

– Den är i oerhört dåligt skick och måste upp.

Har satt in pump

Innan personalen lämnade skeppet på söndagen har en pump satts in med en flottör.

Östhammars kommun har i nuläget inga planer på att forsla bort båten.

– Ett av skälen är att det inte är vår båt, det är ägaren som får svara för det och just nu behöver vi få klart för oss vem det är. Det finns en registrerad ägare men den personen menar att båten är såld, säger Ulf Andersson, chef för sektor samhälle på Östhammars kommun.

Fartyget ligger cirka 150 meter från land i viken Kalvudden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.